"Bedrijven moeten investeren in studiebeurzen voor technici"

De vervanging van de basisbeurs door een leenstelsel maakt het nog belangrijker dat bedrijven zelf investeren in het stimuleren van jongeren om een technische studie te kiezen. Dat zegt Océ-bestuursvoorzitter Anton Schaaf deze week in de nieuwe tableteditie van Forum. Océ doet de komende jaren mee aan het verstrekken van zogenoemde Topsectorbeurzen aan studenten. In totaal moeten er duizend van zulke beurzen komen.

Nieuwe kennis nodig
Océ verstrekt de komende jaren steeds twee beurzen voor een periode van twee jaar. Al langer werkt het bedrijf mee aan masterprogramma's in Eindhoven en Maastricht. In Twente heeft het een studierichting inktjettechnologie opgebouwd, met vijftig studenten. Schaaf: 'Het zou fijn zijn als al die studenten bij ons komen werken, maar dat stellen we niet als eis. We hebben wel voldoende aanwas nodig, want hightech draait om kennis en die zit in de hoofden van mensen.'

Meer aanmeldingen
Tot dusver heeft het bedrijf geen moeite om voldoende technici binnen te halen, maar in algemene zin is er wel gebrek aan technici, aldus Schaaf. Het leenstelsel zou een extra complicatie kunnen zijn. Technische studies duren vaak langer en worden daardoor financieel onaantrekkelijker voor jongeren. Overheid en bedrijfsleven zijn al jaren bezig om meer aanmeldingen voor technische opleidingen voor elkaar te krijgen. Volgens Schaaf begint dat nu vruchten af te werpen.

Bron: VNO-NCW

Naar het overzicht